Distelweg 46
Stel dat je nu woont op Distelweg 46. Wie hebben daar gewoond en wat zou je over hun te weten kunnen komen? Hieronder bespreken we de manier hoe je daarop antwoord kunt vinden. Dat kun je thuis doen, voor zover de archieven gedigitaliseerd zijn.
Woningboeken
Voor de eerste periode moet je naar de inventarissen en daar zoeken naar woningboeken. Je vindt dan inventaris 5417: Archief van het Bevolkingsregister: woningboeken. Die woningboeken zijn op straatnaam gealfabetiseerd en bestrijken de periode 1897 – 1922. Als je Distelweg intypt wordt er een treffer in de lange lijst van woonboeken geel gemaakt. In dit geval D19. Het is wel even zoeken, want het boek begint met Dahliastraat en Dapperplein…
(Je kan ook meteen bij de D kijken en dan naar Distelweg zoeken, maar dat is lastiger dan je denkt. Distelweg is ingedeeld in het boek D22 dat eerst Dahliastraat en Dapperplein beschrijft. De nieuwe straten werden toegevoegd aan bestaande boeken of (in dit geval) werd er een deel van D21 (dat het hele dorp verder beschrijft) ingedeeld bij zo’n boek.)
Eerste bewoonster
Eerste bewoonster van Distelweg 46 was Mourina Lasschuit, geboren in 1867.
Aantal bewoners per gezin
Het aantal personen bij haar in huis was bij aankomst 1/3 (M/V) en varieerde van 1/2 naar 1/4 en eindigde met 1/3. Dat kan te maken gehad hebben met inwoning en tijdelijk verblijf elders.
Inwonenden
Onder haar naam zie je op de website v.Vloten 3.p en in de rechterkolom los werkman Willem Joseph Schokker (1895) die op 20-10-19 tegelijk met haar van S9/91 kwam, Woningboek S9, blad 91. Zo’n vermelding onder de naam van het Hoofd (de kaarthoudster) betekent inwonende familie. De inwonenden rechts zijn commensaals, betalende inwonenden met een eigen kaart.
Vorig adres
S9, blad 91 blijkt bij opzoeken Schoorsteenvegerssteeg 8 1 hoog rechts te zijn, een steeg tussen Singel en Spuistraat, niet ver van de Paleisstraat. Daar was tot 1895 op het Singel de Appelmarkt die daarna naar de Marnixstraat verhuisde en in 1934 naar de Centrale Markthallen.
Beroepen
In de gezinskaarten 1893-1939 blijkt Mourina Lassschuit gescheiden te zijn van Hendrik van Vloten en de 3 personen Van Vloten blijken twee van haar dochters te zijn en een zoon. Mourina en een van de dochters staan genoteerd als werkster sigaretten fabr. In de sigaren- en sigarettenfabricage was vaak sprake van thuiswerkers, mogelijk werkten zij thuis. De oudste dochter was dag-dienstbode, de derde boekbindster.
Vertrek
Op 20-01-19 naar Distelweg 46 gekomen, vertrekken Mourina en de kinderen 07-12-22 naar Haarlemmerplein 9. Tot 1937 heeft ze volgens de kaart nog 16 andere adressen in de stad en verhuisde ze dus om het jaar. Ze ging waar ze zo goedkoop mogelijk konden wonen, een nieuw behangetje kreeg en misschien moest ze wegens huurschuld ook weleens vroegtijdig vertrekken.
Volgende bewoner
Als je dan naar de woningkaarten 1924-1989 gaat, is te zien dat regelmatig verhuizen niet ongewoon was. Tussen 1920 en 1952 woonden er 9 gezinnen, dat betreft het deel van de kaart boven de vouw. Onder de vouw staan de commensaals of inwonenden. Het gezin van Cornelis Klasen (1883) bestond uit 9 personen.